Fotograf Björn Stridh

 

  

Catania tre giornate particolari 

 En utställning av Björn Stridh

 

Sant Agata Catania

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tre giornate particolari, är en serie bilder fotograferade av Björn Stridh under tre dagar i februari i Catania på Sicilien vid hyllandet av stadens skyddshelgon Sant Agata.

 

Catania

Catania är en stad på östra Sicilien, Italien. Catania ligger alldeles nära vulkanen Etna. Staden har cirka 700 000 invånare, varav cirka 370 000 bor i stadskärnan. Catania blev världsarv i juni 2002.

 

Sant Agata

Sant Agata, född cirka 225, död cirka 251 i Catania, var en jungfru, som levde i Catania på Sicilien. Hon led martyrdöden.

Sant Agata vördas som helgon inom Romersk-katolska kyrkan. Hon är ammornas och vävarnas skyddshelgon. Hennes minnesdag firas den 5 februari. Sant Agata var enligt legenden en ädelboren siciliansk jungfru, som blivit kristen och led martyrdöden under kejsar Decius förföljelser. Hon avvisade den romerske ståthållaren Quintianus kärleksförklaringar, varför denne av hämnd lät gissla henne och med glödande tänger bortslita hennes bröst. Då hon emellertid om natten helades av Petrus och en honom ledsagande ängel, dömdes hon att brännas, men räddades genom en jordbävning och ett samtidigt folkupplopp. Emellertid avled hon enligt legenden i fängelset 5 februari 251.

Agata skyddar mot sjukdomar i brösten och mot eldfara (särskilt har Catania i hennes slöja ett skydd mot Etnas lavaströmmar), och hon är tillika staden Mirandolas och Malteserordens skyddshelgon. Hon avbildas klädd i lång slöja med en palmkvist eller en tång i ena handen och i den andra ett fat, på vilket hennes bortslitna bröst ligger, även någon gång med hornet av en enhörning (jungfrulighetens attribut).

Enligt icketroende är sannolikt Agata avtagarinna av en hednisk gudomlighet. I Catania, där hon sägs ligga begraven och där hennes avskurna bröst årligen bärs i procession, firades redan i den hedniska tiden en årlig fest för bona dea, vid vilken tvenne kolossala bröst, symboliserande den närande, moderliga naturen, kringbars i procession.

Det grekiska ordet agathe är detsamma som det latinska bona ("god").

 

Om fotograf Björn Stridh

Björn Stridh född 1965. Utbildad vid Fotoskolan Gamleby.
Äger och driver sedan 2003 fotoföretaget Thornbergs Foto med porträttatelje i Vimmerby och Hultsfred. Thornbergs Foto är ett gammalt fotoföretag i Vimmerby. 1948 tog Gunnar Thornberg över porträttateljen av Fotografen Thore Wretling som startade den 1923. På 1970-talet tog sonen Christer Thornberg över rörelsen som drev den fram till 2003. Björn har givit ut en fotobok: Catania tre giornate particolari 

Huvudsaklig sysselsättning är porträttfotografering.

 

Separatutställningar:

2013 Catania-tre giornate particolari

2011 Bland helgon och Vulkanaska

2008 Frusna männsikor och ting

 
 
 
Medverkan i grupputställningar:
 

2013 Smålänningar - långt från Bullerbyn

2010 VARSEL Utställning med berättelser från krisens Sverige

 

 

Kontakt till fotograf Björn Stridh: Thornbergs Foto, Norrtullsgatan 6, Vimmerby. tel 0492-10095 epostadress: thornbergsfoto@bredband.net 

Hemsida: http://bjornstridhphoto.jimdo.com/thornbergs-foto/

 


(Lämna tom)