Kort presentation av Sveriges främsta fotografer

 

Här kan ni gå direkt till en utställning för att se/köpa bild. Klicka på ett namn. Click on a name below, to go into the various galleries

 

Anders Petersen, dokumentär- och porträttfotograf, Stockholm

 

Anders Petersen född 3 maj 1944 i Solna, är en svensk fotograf känd för sina svart-vita fotografier. Hans första bok, Cafe Lehmitz, publicerad 1978 i Tyskland, dokumenterar flera år i en bar med samma namn i Hamburg. Petersens mest spridda bild är antagligen omslagsfotografiet till Tom Waits skiva Rain Dogs från 1985....... (Wikipedia)

 

Annelie von Wowern, Stockholm, dokumentär- och konstfotograf

 

Annelie von Wowern

Drivkraften präglas av en längtan att få uttrycka mig kreativt. Uttrycksformen har inte alltid varit foto utan har varierat under olika perioder av mitt liv. Bildspråket har dock med åren kommit att fascinera mig mer och mer. Det gestaltande eller det känslomässiga budskapet är - oavsett uttryckssätt - alltid viktigt och får ofta en övergripande roll. 

Mitt arbetssätt är intuitivt och utan någon strikt metod. Och så berättelsen som trycker på och skaver. Det är motorn.

Inspiration hittar jag i det vardagliga - livet.

 

Björn Stridh, porträtt- och konstfotograf, Vimmerby

 

Björn Stridh född 1965. Utbildad vid Fotoskolan Gamleby.
Äger och driver sedan 2003 fotoföretaget Thornbergs Foto med porträttatelje i Vimmerby och Hultsfred. Thornbergs Foto är ett gammalt fotoföretag i Vimmerby. 1948 tog Gunnar Thornberg över porträttateljen av Fotografen Thore Wretling som startade den 1923.

 

Christoffer Hjalmarsson, press & dokumentärfotograf, Stockholm

 

Christoffer Hjalmarsson (-1988) is an award winning photojournalist based in Stockholm, Sweden. Educated at Poppius School of Journalism. He started his career after the school and his clients/publications variety from newspapers, magazine and commercial. Some of the clients are The Guardian(UK), Expressen, Svenska Dagbladet, Fokus, Arbetaren, Gefle Dagblad...

 

Curt Götlin, (1900-1993) porträtt- och konstfotograf

 

Hans porträtt tillhör de förnämsta inom svensk porträttkonst och kännetecknas av en harmonisk återgivning av de av fotograferade personerna. G.s tidiga alster har även jugendinslag. G.s fotografier är mjukt måleriska och hans piktorialistiska formideal var inspirerat av jugendstilen.

Källa: Nationalencyklopedin  

 

Johan S. Andersson, konstfotograf

 

Att befinna sig i en riktig skog (orörd, ingen virkesåker), att titta på alla fantastiska konstverk naturen skapat och att lyssna till alla ljuden. Det dunkla skymningsljuset tillför en suggestiv stämning, att bli omfamnad av allt detta ger mig harmoni. Det är den känslan jag vill förmedla.

Efter 28 års paus är jag tillbaka i att fotografera, och då framförallt skogen men även arkitektur och ”street photo”, och detta oftast i svart-vitt. Som skogsmänniska började jag vid 14 års ålder att fotografera, i början diabilder i färg, hade turen att komma i kontakt med en person som lärde mig svart-vit mörkrumsteknik och det blev sedan mer av svart-vit fotografering. Efter ett antal år köpte jag min första mellanformatskamera och det blev mer av ”slow photo”. Efter år av kånkande på tunga kameraväskor försöker jag nu hålla mig till minimal, lätt och smidig utrustning utan något behov av kameraväska, detta för att kunna ha mer fokus på bilderna.

 

 

Henry B. Goodwin (1878- 1931)

 

Henry Buergel Goodwin är en av Sveriges mest framstående fotografer genom tiderna. Han föddes i München 1878 och var av tyskt ursprung men lade sig till med ett engelskklingande namn efter att ha flyttat till Sverige. Utbildning i fotografi hade Goodwin fått av sin far Hugo Bürgel, som var landskapsmålare, samt av Nicola Perscheid Leipzig.

Uppsala tilldelades Goodwin ett pris för en serie med porträtt. Som redaktör i tidskriften Svenska fotografen publicerade han mellan 1912 och 1916 många artiklar.

Utdrag: Wikipedia

 

Med stöd av de nya strömningarna gjorde Goodwin sina utmanande påståenden om att det är amatörerna, inte yrkesfotograferna som är konstnärligt ledande inom svensk fotografi. Yrkesfotograferna granskades kritiskt och syntes i hans ögon oftast sakna både inlevelse och tekniskt fallenhet, med endast den kommersiella ivern som drivkraft. Den nya konstfotografin krävde mycket tålamod och var inte kommersiellt gångbart. Det var därför inte konstigt att de mest talangfulla bilderna ursprungligen skapades av obundna amatörer som inte drevs av lönsamhetskrav. Detta var åsikter som knappast underlättade umgänget med Stockholms yrkesverksamma fotografer.

Ur boken Goodwin, en hyllning av Bruno Ehrs och Carl Bengtsson.

 

Marcus Cederberg, konstfotograf, Örebro

 

Vi lever alla i en tid av ändlösa distraktioner och konstant input av olika slag. Genom att kanalisera en känsla av lugn i sina minimalistiska bilder försöker Marcus Cederberg peka på behovet av att ibland ta det lite lugnare, att stanna upp en kort stund och reflektera. Marcus bilder är genomgående enkla med starka färger, skuggor, linjer och mycket negativ yta.

Hans bilder har visats på utställningar runt om i världen, bland annat i USA, Indien, Tyskland, Hong Kong och i hans hemstad Örebro. Marcus är även representerad på Fotografiska i Stockholm. Hans primära plattform är Instagram där han blivit en influencer inom minimalistist fotokonst med sina 120.000 följare.

 

Martin Edström, dokumentär- och naturfotograf, Stockholm

 

Martin Edström går i spetsen för utvecklingen av upplevelsejournalistik, med siktet på att förmedla viktiga berättelser genom ett starkt berättande.

Världen är för komplex, och internet är för flexibelt, för att vi ska kunna rättfärdiga att journalistiskt berättande enbart genomförs i form av stillbilder och spalter av text.”

 

Micke Berg, porträtt- och dokumentärfotograf, Stockholm

 

Peter Mickhael "Micke" Berg, född den 26 juli 1949 i Lycksele, uppväxt i Stockholm och Sundsvall, är en svensk fotograf verksam sedan 1971.

Berg är mest känd för sina bilder från ockupationen av Mullvaden, Skogsnäskollektivet och sina skildringar av Stockholm. Micke Berg har medverkat i närmare hundra utställningar, bland annat påNordiska museet, Stockholms Stadsmuseum, Kulturhuset i Stockholm, i Berlin, London, St Petersburg, Hamburg, Wien, Sarajevo och på Naxos.  

 

Mikael Sundberg, konstfotograf, Örebro

 

Mikael Sundberg är fotograf baserad i Örebro, Sverige. Född döv, han brinner för att uttrycka sin kreativitet genom fotografering.

För honom är ingenting bättre än att vara i naturen, särskilt vid havet, vilket alltid ger honom en känsla av frihet och evighet. Även när han inte fotograferar tillbringar han mycket tid i naturen, ibland vandrar eller bara njuter av den stjärnklara natthimlen.

Under 2010 fotograferade Mikael alla bilder till ÖSK fotbollskalender - försäljningen av denna kalender bidrog med 100 000 SEK till barncanceravdelningen.

 

Nina Hove, konst och porträttfotograf, Kristansand och Stockholm

 

Nina Hove är född 1983 i Norge och är bosatt i Kristiansand och Stockholm. Nina Hove är en välmeriterad fotograf som vi kan se nedan. Först är en del ur pressrealisen från hennes utställning (2012) i Basel tillsammans med Alex Withey.

 

Pieter Ten Hoopen, dokumentär- och porträttfotograf, Stockholm

 

Pieter är född i 1974 i Tubbergen i Nederländerna. Pieter ten Hooper kom Sverige 1999 och studerade fotojournalistik vid Nordiska fotoskolan. Han arbetade sedan som fotojournalist i fyra år och började representera Moment Agency (Sverige). Han har publicerats i stora svenska tidningar och internationella tidskrifter och har även undervisat bildjournalistik på olika skandinaviska skolor. 

Pieter erhöll så Memorial Mario Giacomelli Prize 2008 och fick även första pris för en berättelse i det dagliga livet, i kategorin World Press Photo. Under 2009 vann han Award of Excellence i stående serien kategori POY. Under 2010 vann han två World Awards Press Photo i porträtt och dagliga kategorier liv för sin serie om Hungry Horse, Montana.

 

Prallan Allsten, Musie- och konstfotograf, Stockholm

 

Prallan Allsten är institutionsfotograf på Moderna Museet i Stockholm.

Privat fotograferar han panoramabilder med en Widelux-kamera som han "vevar runt" med under exponeringen. Det blir sällsamma bilder.

 

Rickard Eriksson, nyhets- och porträttfotograf, Stockholm

 

Many say that photographer Rickard Liljero Eriksson has a unique talent for capturing the feeling of every moment, every occasion and every person. Perhaps that has something to do with growing up in “the Österlen of West Sweden” – Kinnekulle, and perhaps because he has in his some 30 years of life always had a fascination with capturing those moments that say everything.

Rickard has an extensive circle of clientele ranging from album covers for many of Sweden’s most well known artists to portraits, product photography, advertising and interior design.

 

Simon Johansson, porträtt- och dokumentärfotograf, Stockholm

 

Simon Johansson (f. 1963) arbetar som frilansfotograf och är baserad i Stockholm. Han har även starka kopplingar till Öland och det är också där bilderna i serien ”Ölänningar” är tagna under en tioårsperiod.  Fler bilder ur projektet och mer info finns på www.simonjohansson.se

 

Thor-Björn Johansson, konstfotograf, Landskrona

 

Thor-Björn Johansson är född 1949 i Stockholm och sedan -78 bosatt i Ystad. Efter examen vid Kursverksamhetens fotoskola i Sthlm -72 var Thor-Björn verksam som freelancefotograf till -79. Inriktningen var sociala reportage och industri. 
Parallellt med årliga utställningsprojekt är han numera även yrkesverksam inom psykosocialt behandlingsarbete och psykoterapi. 

 

Tord Saxin, porträtt och konstfotograf, Karlskoga

 

Vi, det är Tord och Åsa Saxin som äger och driver Fotografen Saxin sedan 1993 i Karlskoga. Vi är syskon, föräldrar (på var sitt håll), en av oss är gift (den andra väntar fortfarande....) så vi är vana att handskas med allt som har med familjer att göra, det är kanske därför vi är så bra på det vi gör...:
Fotograferar MÄNNISKOR!

 

Ulf Forsberg, porträtt- och konstfotograf, Umeå

 

Ulf Fotograferar bröllop och jobbar som frilansfotograf för olika tidningar. Bor i Bygdeå med Umeå och Skellefteå som mina städer. Här visar vi några av Ulfs konstfotografier

 

 

Visa fler