Hans Jonasson, fotograf

En utställning av Hans Jonasson

 

Vackra och fascinerande konstbilder på blommor som vi sällan ser dem 

Presentation av Hans och varukorg för att köpa Hans bilder online finns längst ned på denna sida

Alla bilder på denna hemsida är skyddade av upphovsrättslagen 

Tulpan

 

 

Dahlior

 

 

Vallmo

 

Blå Iris

 

Blå anemon 

 

Ros (1)

 

Ros (2)

 

 

 

Vallmo

 

Vissnande ros

       

 

               

Blå anemon 

 

Röd Vallmo 

 

Tulpan

 

Krokus

 

Blå iris

 

 

 

Solhatt 

Vallmo

                                                                                  

 

Tulpan 

 

Tulpan 

 

Pingstlilja

 

Magnolia 

 

Solhatt 

 

Clematis 

 

Grön solhatt 

 

Maskros

 

 

Maskrosor

 

 

Liljekonvalj

 

Liljekonvalj

 

 

Aklejor

          

 

Solbrud

 

Scilla 

 

 

 

Presentation Hans Jonasson

 

Att lära sig se blommor, det tog ett tag”

 

Hans Jonasson blommor berättar om sin passion för blomfotografering. - Blommor har allt som man önskar sig som motiv, mångfald, färger, detaljer, storlekar, utvecklingsfaser. Dessutom klagar de aldrig på resultatet, säger han. Text och bilder: Hans Jonasson.

 

Jag är en torghandlarson från Partille och var inte gammal när jag stod på Grönsakstorget i Göteborg och sålde plantor till hugade spekulanter. Där lärde jag mig en del om namn och egenheter med blommor. Jag började sedan i fotobranschen 1969 och i nästan trettio år var jag grundare och delägare till YFO Yrkesfoto.

2010, några år efter jag sålt YFO upptäckte jag appen ”Hipstagram” på min iPhone. Den var speciell på det sättet att man inte kunde styra någonting som skärpa, tid eller bländare. Dessutom ramade den in bilderna på ett sätt som gjorde att man fick beskära bilderna vid exponeringen, Men rätt inställd gav den häftiga färger och lärde mig att se och beskära blombilder. Jag nöjde mig med hipstagram i flera år, köpte en skrivare (Epson 3880) och skrev ut ett gäng bilder, hade ett par utställningar bland annat i Nora, Skåne och på några trädgårdsmässor.

Men 2014 fick jag ett erbjudande av Fuji Sverige att köpa en utrustning till ett väldigt förmånligt pris. Så då köpte den före detta fotohandlaren sin första egna kamerautrustning, en Fuji X-T 1 med macro 60 och ett par andra linser.  Det var en helt annan grej att plåta med en riktig kamera! Mycket bättre kontroll på allt.

Så ut i grannarnas trädgårdar, Jag hade ju ingen egen.

Men jag hade mycket att lära. Teknik kunde jag och ljussättning också. Men att lära sig ”se” blommor, det tog ett tag.

Blommor har allt som man önskar sig som motiv, mångfald, färger, detaljer, storlekar, miljöer, ljus, utvecklingsfaser- Dessutom klagar de aldrig på resultatet.

Oftast, nästan alltid jobbar jag utomhus.  Men tulpanbilderna kom till när jag fick blommor på min 70-års dag och då jag hade köpt ett par billiga LED belysningar jag ville prova.

Det finns en trädgård i Nora där jag bor som heter Rosengården, där finns nästan 1000 sorters rosor. Men också en hel del andra sorters blommor. Där tillbringar jag ett par timmar om dagen från april till september och plåtar blommor med något av numera 3 macro optiker.  Jag använder mig dessutom av ett antal reflexskärmar, speglar och tillbehör, använder alltid stativ av olika storlekar från bönsäckar till större stativ,

Man kan tro att det är lätt att tröttna på samma motivtyp men så är det inte.  Det finns hur mycket som helst att utforska.  Numera kan jag se en blomma på 20 meters håll och veta precis hur jag skall plåta den.

Förra sommaren blev det ca 2000 blombilder och i år hoppas jag slå det.

 

Hans Jonasson

 

Bor: Nora, Västmanland, norr om Örebro.

Hemsida:
Instagram
Facebook: Hans Jonasson | Facebook

 

 

 

 

 

 

Här kan ni beställa Hans bilder online. Skriv in bildens namn i meddelande. Vi svarar er snarast med ett förmånligt pris och leveranstid 


(Lämna tom)