Sveriges främsta fotografer, korta notiser

 

Här kan ni gå direkt till en utställning för att se/köpa bild. Klicka på ett namn. Click on a name below, to go into the various galleries

 

Bengt Löfgren, konstfotograf och dokumentärfilmare, Kristinehamn

 

Mina dokumentärfilmer försöker betrakta vad som döljer sig bakom det uppenbara. Med nyfikenhet, tålamod och en stor portion humor försöker jag teckna gråskalorna i svärtan. Vare sig det rör sig om före detta sovjetiska ishockeylegender eller en familj vars dotter blivit kidnappad av IS.

Jag söker mig ofta till det dokumentära, vardagliga. Det som de flesta avfärdar som ointressant. Jag är inte beroende av att människor ska vara med. Linjer, kontraster och former är minst lika spännande. Jag försöker hitta det absurda. Det ligger mycket humor gömt där. När garden åker ner.

Jag har haft en utställning på Galleri Fågels showroom i Hammarby Sjöstad 2018 samt separatutställningen på Kristinehamns Historiska 15 juni-28 augusti 2019. Jag kommer att finnas representerad i böcker om den svenska punken som ännu inte är utgivna.

Som filmare har jag hunnit vinna flera utmärkelser med mina dokumentärfilmer om den sovjetiska superfemman ”CCCP Hockey”, (2003) och ”Icy Riders” (2007).

Båda vann FICTS-festivalen i Milano. Hockey-dokumentären och Ensamma mot IS (2017) vann Prix Europa i Berlin. Den senare belönades även med Kristallen 2017

 

Björn Ullhagen, dokumentär- och konstfotograf, Norra Uppland

 

Jag heter Björn Ullhagen och är frilansfotograf som gärna jobbar med egna projekt. Bosatt i norra Uppland.

Jag har gjort sju stycken böcker som fotograf, Järnkärlek, Isblommor, Oljeön –Ett industriminne i Engelsberg, Alunda Gjuteri Handen Ögat & Järnet, Tärnsjö Garveri, Strömsbergs Bruk mitti tiden och Mungabonden ett lantbrukarliv under 25 år. Under nästa år kommer det ytterligare två böcker. Jag har bilder på bildbyråerna Matton och PixGallery och titta även på Sök Fotograf.

Jag åtar mig uppdragsfotograferingar och har bland annat jobbat som pressfotograf och bildredaktör.

 

Christer Carlson, konst och porträttfotograf, Stockholm

 

Christer Carlson 46 år som fotograf, varav 36 år som egen företagare med flera tusen olika uppdrag.
Nyfiken "allround" fotograf med ett mycket lustfyllt förhållande till människor, miljöer, situationer, saker och ting.
Alltid öppen för nya idéer, intryck och utmaningar.

 

Christer Lindberg, fotograf och författare, Malmö

 

Christer Lindberg är professor i socialantropologi vid Lunds universitet med Nordamerikas indianer, schamanism och visuell antropologi som specialisering.

Som fotograf har han föreläst vid Hasselblads Center, skrivit om fotografi i boken Med fingret på avtryckaren och haft särutställningar på Axel Ebbes Konsthall i Trelleborg, Kulturen i Lund samt Ystads klostermuseum.

Han har även publicerat fotoböckerna Parisisk serenad (2009), Det gröna hjärtat (2012), Fascination (2013) New York’s Raven (2017) och Parisiska ögonblick (tillsammans med Christer Möller, 2018). Den sjätte fotoboken Signs, Solitude & Serenity: The Symbolic Language of Nature (part I och II)har precis kommit ut.

 

Clas Gustafson, landskaps- och gatufotograf, Falköping

 

Som så många andra började jag fotografera redan i skolåldern.

En av mina första kameror var en spegelreflexkamera, märke Halina inköpt från Ellos postorderföretag efter det har det många kameror. Nu fotar jag det mesta med en Canon Mark III. Främst blir det bilder på landskap men också människor och då helst något som beskriver den vardagliga miljön. En del gatufoto blir det också emellanåt.

På senare tid har också fotoresor varit en stor del av intresset ibland tillsammans med fotokamrater men ofta också med min fru som även hon fotograferar. Exempel på resor de senaste fem åren är Lettland, Rumänien, Tjeckien, Toscana, Andalusien, Thailand, Vietnam och Myanmar. Den senaste resan var Myanmar tillsamman med 14 thailändska fotografer, en fantastisk upplevelse.

 

Erik Johansson, konst- och surrealistfotograf, Prag fr. Göteborg

 

Erik Johansson is a photographer and retoucher from Sweden based in Prague, Czech Republic and Sweden. He is working on both personal and commissioned projects with clients all around the world. Erik doesn't capture moments, he captures ideas. With the help of his camera and Photoshop the goal is to make it look as realistic as possible. For more information about Erik check out the FAQ page. To get updates about Erik's work follow him on Facebook, Twitter or Instagram. 

 

Hans Gedda, porträtt- och dokumentärfotograf, Stockholm

 

Hans Gedda, född 8 juli 1942 i Flen, är en svensk fotograf. Gedda var assistent hos Rolf Winquist, vars studio han drev i två år efter dennes bortgång. Gedda är mycket uppmärksammad för sina okonventionella porträtt på offentliga och betydande personer inom kultur- och samhällslivet. Han har fotograferat bland andra Nelson Mandela, Olof Palme, Andy Warhol, Jimi Hendrix, Monica Zetterlund, Margaretha Krook och Carl XVI Gustaf

 

Håkan Larsson, porträtt- och koreograffotograf, Stockholm (Hägersten)

 

Håkan kommer ursprungligen från Örebro och jobbade redan som 16 åring som ungdomsfotograf på Nerikes Allehanda, men är numer bosatt i Stockholm.

Det blev inte fotograf som det först var tänkt utan han utbildade sig till dansare på Balettakademien i Stockholm och jobbade under 15 år med allt mellan Cullberg och Norska Nationalbaletten till musikal och TV-underhållning.

 

Johan Tappert, fotograf, Stockholm

 

Johan Tappert (f. 1973) arbetar som filmregissör och är baserad i Stockholm.

Johan letar efter de flyktiga och autentiska tillfälligheterna, som för en kort sekund, gör en vanlig händelse till något speciellt och unikt. Humor, en lekfull fantasi och visuella paradoxer är ofta närvarande i hans arbete.

http://johantappert.com/portfolio/snaps

instagram: @johantappert

 

John Håkansson, fotograf, Stockholm

 

född 1966 i Norrköping, bor och verkar i Stockholm.

hemsida:        www.johnhakansson.se

e-post:           john@johnhakansson.se

 

Böcker

2018, Vita husen/Trema förlag, ISBN: 978-91-88539-04-5 2014, I närheten /Trema förlag, ISBN: 978-91-982014-1-3

 

Separatutställningar

2019 Mercurius Art and Artefacts

2016 Galleri 54, Göteborg

2013 KONSTHALL C visar utvalda delar ur HÖKARÄNGSARKIVET, Söderledskyrkan, Hökarängen

2001 Peter Celsings arkitektur, Kulturhuset, Stockholm.

1995 Hem/Museum, Stadshuset i Linköping.

1994 Fastighet med bostäder för bildade och självförsörjande kvinnor, Hippolyte, Helsingfors, Finland.

 

John S. Webb, konst- och landskapsfotograf, Malmö

 

John S. Webb är född i London, där han började sin karriär och fotograferade stadslandskap. I slutet av 1970-talet flyttade han till Sverige där han arbetade som frilansfotograf och lärare på Högskolan för fotografi och film vid Göteborgs universitet och vid Malmö högskola. Webb har fotograferat Sveriges natur och kulturlandskap, speciellt längs Skånes kuster. Han har publicerat ett stort antal fotoböcker, däribland Still Movements (1977), Bilder från västra Skåne (1986), Woodland (1993) och Gröna platser. Fotografier 1991−1996 (2000).

 

Katarina Wos, född 1980 och bosatt i Stockholm

 

Utbildat på Kulturama och Akademia Sztuk Pieknych i Gdansk. Konst och porträttfotograf.
Jag har experimenterat med dubbelexponeringar av negativ sedan 2003, då jag av misstag dubbelexponerade en hel film. Vissa bilder blir exakt som jag hade tänkt mig medan andra får en slumpmässig sammanslagning som överträffar mina förväntningar.
Jag har nu börjat göra dubbelexponeringar med digitalkameran och de är dessa bilder jag visar här. Fotografierna är en fortsättning på min svartvita serie Dualism från 2008 där naturen och staden ligger i fokus. Alla bilder är gjorda i kameran med multiexponering inställd, några av porträttbilderna är gjorda i efterhand i kamerans bildprogram för att lägga samman foton. Ingen av manipulationen är gjorda i Photoshop.

Instagram: https://www.instagram.com/fotograf_katarinawos/
och min serie Dualism finns på https://www.instagram.com/k.wos/
Hemsida: www.wos.se

 

Lasse Olsson, arkitektur- och konstfotograf, Stocholm

 

Lasse Olsson Photo is based in Stockholm, working globally. Photographing, architecture, interior and lighting. All photos © Lasse Olsson Photo

Contact:
+46 (0)70 857 61 95

contact@lasseolsson.com

www.lasseolsson.com
www.sokfotograf.se/lasseolsson

www.instagram.com/lasseolssonphoto

 

Love Ekenberg, dokumentär- och konstfotograf, Stockholm

 

Love Ekenberg är professor i lite olika ämnen och har fotograferat mer systematiskt sedan 2007 och har gjort bok- och skivomslag samt publicerat mängder av bilder för webbsidor och böcker.

Love har även samarbetat med Kungliga Konsthögskolan med fotoutbildning. Han har arbetat i Botswana, Brasilien, Etiopien, Indien, Irak, Japan, Kenya, Moçambique, Rumänien, Sri Lanka, Sudan, Sverige, Tanzania, Uganda, Ungern, Vietnam och Österrike. Bilderna är därifrån och från några andra länder.

 

Magnus Wahman, konst- och uppdragsfotograf, Örebro

 

Fotograf som jobbar med egna projekt blandat med uppdragsfotografering. Tilltalas av bildens förmåga att berätta en historia både när det gäller enskilda bilder och hela serier.

Jobbar både digitalt och analogt.

www.wahman.com

InNewYork

Här. Ingen annanstans. Nu. Inte då. Inte sen.

Kanske kan vi skrapa på ytan och se dess kärna glimma i ljuset, men under en livstid hinner vi aldrig dit in. På riktigt. Det lukar och doftar. Böj dig långsamt bakåt och låt sinnena svindla. Det kittlar och svider. Det hjälper inte. Hoppa på, hoppa av. Se döden och hatet. Det svarta, det glättiga. Lägg dig på rygg och låt den gröna lungan bli din. Det hjälper inte. Som en drog vill vi ha mer. Som en djup förälskelse hoppas vi på närhet. Men vi får aldrig ensamrätt, aldrig ren ärlighet. Istället en otrohet på gränsen till andnöd när människorna stjäl ditt sanna jag. Gång på gång.

Det händer bara här. Nu. Inte då. Inte sen. In New York.

Bilderna finns i en numrerad upplaga om 10 printar

 

Neil Rapi, dokumentärfotograf, Stockholm

 

Mitt intresse för fotografering började 1993 då jag praktiserade som fotoassistent under fotograf Bo Gabrielssons vakande öga på Etnografiska Museet i Stockholm.

Därefter arbetade jag som fotoassistent åt reklam och modefotografer, något som var oerhört lärorikt, dock så var det de icke arrangerade och dokumentära fotograferandet som lockade mig och gjorde fotograferandet till en glädje. Jag har gått utbildningen Documentary Photography vid The University of South Wales, Newport, 1999-2002.

Fotograferandet är för mig en möjlighet att möta och lära känna människor runt om i världen, att se världen från olika perspektiv, lära mig av andra och världen vi lever i.

Jag har haft bilder publicerade för Death Metal bandet Entombed och Labotomy, fastighetsbolaget Hiby och resebyrån Travel2.

Jag använder mig av Nikon och för tillfället är det Nikon F6 och D810 som används.

Man kan se fler av mina bilder på:     rapisnaps.fotosidan.se

 

Orlando Boström, porträtt- och konstfotograf, Stockholm

 

Orlando G Boström arbetar som frilansande fotograf och fotokonstnär. Basen är i Stockholm men han har hela världen som arbetsplats.
Orlando har ett stort intresse för formgivning och arbetar både med korta uppdrag och längre projekt. Inspirationen hämtas från såväl stadsmiljö som natur. Hans bredd spänner sig från porträtt, inredning och arkitektur till resor, udda miljöer och vackra landskap.

 

Pavel Koubek, press- och dokumentärfotograf, Örebro

 

Pavel Koubek, född 1978 i Örebro.

Pavel Koubek är flerfaldigt prisbelönad i Svenska årets bild samt internationellt i Picture of the year international.

Anställd på Nerikes Allehanda i Örebro 2001-2013 och numera delägare och fotograf i fotografbyrån Icon Photography som han driver tillsammans med Kicki Nilsson och Per Knutsson. Fotografbyrån har sitt säte i Örebro. Pavel brinner för det dokumentära berättandet i bild men jobbar inom alla områden av fotografi.

 

Per-Erik Nilsson, nyhets-,  gatu- och porträttfotograf, Lindesberg

 

Per-Erik Nilsson är en Bergslagenbaserad fotograf med människan som främsta intresseområde, både inom fotografin och vad gäller livet i övrigt. Förutom Sverige växte han upp i Sydamerika och USA. Per-Erik har även bott i Spanien som vuxen. Han kan inte säga hur, men han är övertygad att detta påverkar honom - hur han ser på saker och ting, och i förlängningen hur han avbildar. gatufoto, nyhet- och reportagesbilder och porträtt, helst med befintligt ljus är vad Per-Erik gillar allra mest, men han tilltalas av det mesta som har med fotografi att göra. Per-Erik är tillgänglig för uppdrag.

 

Stig Albansson, konst- och porträttfotograf, Göteborg

 

Född 1955 i Götene, bosatt i Göteborg.

Har en lång verksamhet som fotograf bakom sig. Är utbildad på Nordens folkhögskola Biskops Arnö 1980, samt på Fotohögskolan i Göteborg 1982-85. Har undervisat på bland annat Fotohögskolan och Konsthögskolan Valand.

Jobbade under första åren i sin karriär enbart med egna projekt. Efterhand förflyttades fokus mer mot uppdragsfotograferingar, och nu består mixen av både uppdrag och egna projekt.

Separatutställningar:

Camera Obscura, Stockholm 1982, Fotografika, Stockholm 1985
Café Prins Oscar, Skövde 1986 &1988, Fotogalleriet, Lund 1989
Biblioteket Dals-Ed 1989, Bohus Expo, Munkedal 1994
Ingång L, Sockerbruket, Göteborg 1995, Betlehemskyrkan Göteborg 2002
Frico, Göteborg 2006, Capio Amhult, Hisingen 2015
Gerlesborgsskolan, Gerlesborg 2018

Representerad i samlingar:

Biblioteque National de Paris
Fotografiska museet - Moderna museet, Stockholm
Dals-Eds kommun
Skövde kommun

 

Thomas Ljungqvist, fotograf och filmare, Köping

 

Thomas har fotograferat sedan barnsben då han fick en liten kamera av sin pappa. Magi uppstod och fotografering har sedan dess varit en självklarhet i hans liv. Om ett par år är det 40-års jubileum i yrket.

Thomas arbetar både i sin egen ateljé i Köping och ute på fältet, ständigt letande efter den rätta bilden och det perfekta ljuset. Det har varit många framgångsrika utställningar och tävlingar genom åren, både internationellt och nationellt.

Thomas är även representerad i Nationalmuseets samlingar.

Under de senaste 20 åren har Thomas parallellt varit delaktig med sina bilder i ett antal bokprojekt, samt även skapat med den rörliga bilden. Filmerna handlar om udda och spännande konstnärsprofiler, som han följt under många år och lärt känna på djupet, för att få ett så trovärdigt resultat som möjligt.

Thomas stillbilder berättar en historia, men på ett annat sätt än hans filmer. Vilken historia som berättas är upp till betraktaren.

 

Urban Rundblom, Sundsvall

 

Jag heter Urban Rundblom 52 år och bor i Sundsvall med sambo och barn. Uppväxt i Täby (Näsby Park), Stockholm.

Mitt kameraintresse har funnits i hela livet men började så sent som 1994 att fotografera i Njurunda Fotoklubb.

1998 i Sundsvalls Fotoklubb där jag fortfarande är medlem...

Tävlar med mina fotografier på klubb-, distrikts-, riks-, nordisk- och internationell nivå där jag har rönt stora framgångar.

Har även en enskild firma, för en del foto jobb och säljer bilder.

 

 

Visa fler