Sveriges främsta naturfotografer, korta notiser

Klicka på namnet för att se utställningen

 

Malin Slotte, Ljusterö

 

Jag bor på Ljusterö i Stockholms skärgård.

För mig är stämningen i en bild viktigast. Att fånga lugnet och ljuset när natt blir till dag är för mig intressantare än att jaga en specifik art

 

Dorte Bech Pedersen, Skåne

 

Jeg er født 1964, opvokset i Danmark, bosat i Skåne siden 2004. Jeg har fotograferet siden 2015. Min interesse er naturen på den nordlige halvkugle, primært de nordiske lande.

Jeg beskriver mine billeder således:

Jeg arbejder i et monokromt univers, for at komme væk fra den dokumentariske gengivelse, og ind i et "Grænseland"

- her lever drømmene i fantasien - det er underbevidsthedes land - verden som vi kender den er borte - lys møder mørke

-  det er folketroen, myterne og eventyrets land - i virkeligheden eksisterer det ikke.....

 

2019 vandt jeg 1. plads i NFD (Danske naturfotografer) i kategorien: Dyr i landskapet, och billedet blev også kåret til: Årets naturfoto

Jeg er indvalgt i Photo Natura 2020

Udstillinger: Bla. Kant fotofestival 2021

Instagram: dortes_wildlife

 

Kontakt: 

sjolyckan41@hotmail.com

 

 

Bengt Ove Birgersson, Sölvesborg

 

Född 1956

Uppvuxen och hemmahörande på Listerlandet i Blekinge.

Medlem i PhotoNatura och Olofströms fotoklubb

 

Började med fotografering på tidigt 70-tal och har sedan dess hunnit med att gå igenom olika faser av fotograferandet som allt från rena artporträtt till det lite mer sparsmakade sättet att presentera djur och fåglar på, där jag numera försöker sätta det lilla i det stora.

Landskapsfoto tar allt mer utrymme och det är då närproducerat som gäller även om det kan bli en och annan utflykt då och då. Utrustningen består av Nikon kamerahus och Nikkor/Zeiss optik.

Bilder upp till storlek A2 printar jag själv på bästa papper och kan levereras med eller utan ram (större bilder beställs enligt önskemål från kund)

 

 

Tobias Dahlin, naturfotograf, Göteborg

 

Tobias Dahlin, född 1976 är en västsvensk undervattensfotograf och undervattensfilmare.

Tobias har i flera år tävlat framgångsrikt i undervattensfoto och har blivit såväl nordisk som svensk mästare. Han har gett ut tre böcker; Bättre bilder/Dyk (2012), Västerhavet – En hotad skönhet (2014) (ett resultat av att Tobias 2012 tilldelades Hasselbladstiftelsens naturfotostipendium) samt Insjöar – där sagan möter verkligheten (2017).

Tobias är invald i PhotoNatura och Naturfotograferna/N. Han föreläser till sina bilder/filmer och har haft en mängd fotoutställningar, däribland på Nordens Ark, Bohusläns museum och Abecita konstmuseum. Under senare år har han mest fokuserat på undervattensfilm.  

Håll dig uppdaterad på: www.tobiasdahlin.se

 

 

Leif Elison, naturfotograf, Malmö

 

Jag är en fotograf från Malmö, med naturen som främsta motivområde. Mitt fokus ligger på kreativt seende, jag försöker hitta bildmässigt intressanta utsnitt som inte nödvändigtvis avspeglar en verklighet, men som är trogen vad kameran fångade i ögonblicket.

Jag är invald medlem i bildgruppen PhotoNatura.

Mina främsta fotografiska meriter är en 2:a och en 5:e plats i Svenska mästerskapet 2020, kategori Landskap.

 

 

Jessica Zikontala, naturfotograf, Åhus

 

Mitt intresse för fotografering tog fart i början av 90-talet och efter att jag gått konstskolan i Kristianstad så fotograferade jag allt mer. Det mesta av min lediga tid tillbringar jag ute i naturen. Med mig har jag min Canon 7D mark ll och oftast använder jag mitt favoritobjektiv, Canon 100-400 IS ll USM. Med i väskan finns även ett Sigma 17-50 och Sigma 150-600 sport.

Jag är aktiv i Kristianstads fotoklubb, men reser ändå gärna iväg ibland för nya vyer och för att utvecklas som fotograf.

Jag reser då med min syster som delar intresset för fotografi. Vi har varit i Tanzania och Kenya och planerar just nu en resa till Colorado, USA nästa år.

Två av mina bilder har fått hedersomnämnande i “Kamera och Bild”, i nr. 6 2019 och nr. 5 2020. Jag fick ett uppslag i “Fotosidan” nr.1 2021, där temat var svart/vitt. I höstas ställde jag ut tavlor i “Sätt färg på Kristianstad” och planen är en utställning till midsommar i Ravlunda bränneri, om inte Covid -19 sätter stopp för detta.

Mail:  j.zikontala@hotmail.com

Instagram: jessica_zikontala

Hemsida: bynature.webnode.se

 

 

Fredrik Beskow, naturfotograf, Huddinge

 

Jag är född 1961 och bor i Huddinge sedan 1992. Jag har fotograferat sedan tonåren, det började med att jag hade foto som ”Fritt valt arbete” i högstadiet. Jag fick överta pappas mörkrumsutrustning och lärde mig kopiera svartvita bilder med den, hemma i källaren. Det blev många långa timmar där nere, en rolig och lärorik ”skola”. Kameran kom sedan att vara med mig nästan jämt: i skolan, på tågluffar genom Europa, familjehögtider osv.

Länge fotograferade jag rätt ”planlöst”. I början av 90-talet vaknade dock intresset för naturfoto mer och mer, och det är den genre jag ägnar mig mest åt. Jag gillar också t ex stadsfotografering och porträtt, men naturbilderna är det som ligger mig varmast om hjärtat.

Jag försöker utforska många olika aspekter av naturfoto, så jag är mer en "generalist" än "specialist". Samtidigt som det är en kreativ process så är det den bästa formen av avkoppling, att ta med sig kameran ut i skog och mark och leta motiv. Jag reser gärna runt i Sverige med kameran som sällskap, men rör mig också mycket i mina hemtrakter runt Huddinge och Stockholm.

Jag är medlem i BioFoto, en av Sveriges största rikstäckande fotoklubbar och har haft utställningar, både separat och med andra fotografer, regelbundet sedan 2010. 

 

 

Oscar Stål, (Fotoräven), naturfotograf, Umeå

 

Jag heter Oscar Stål och är prisbelönt landskapsfotograf med ett brons från i SM i Fotografi 2018 i naturkategorin, medlem i svenska fotolandslaget 2018, vinnare av årets nordiska friluftsbild 2019 i nordens största naturfototävling NNPC och fick ett honourable mention i SM i Fotografi 2019.

Jag är journalist och kokkaffefantast som arbetar från Umeå, Västerbotten och har gjort två fotoutställningar om Vindelfjällen som ställts ut på Naturum i Ammarnäs och Konst i Kvarn i Vindeln. Mina bilder har publicerats i bland annat Fotosidan och i Calazzos guideböcker.

Kameran är ett sätt för mig att ta mig ut på tur och upp i fjällen. Jag fascineras av himlen och hoppas att det syns i mina landskapsbilder då himlen och vackra molnkonstellationer brukar vara en stor del av både mina dag- och nattbilder. Jag började fotografera natur när jag gick Vildmark&Foto på Ålands Folkhögskola som jag tog examen från våren 2018.

 

Tomas Lundquist, naturfotograf, Nacka

 

Tomas Lundquist bor i Nacka, utanför Stockholm men spenderar så mycket tid som möjligt i Buttle på Gotland, där han och hans familj har ett litet torp.

Tomas skildrar natur med bilder. Intresset för natur började med fåglar och fågelskådningen har varit central i över 35 år. Sen 15 år tillbaka är det fotografin som stått i centrum.

Motiven är ofta hämtade från närmiljön och inte minst från Gotland. Han har också mycket bilder från andra delar av världen och då framförallt från arktiska miljöer. Tomas är medlem i föreningen Naturfotograferna/N. Föreningen verkar för bevarande av svensk natur genom att skildra den i bild.

 

 

Daniel Nordgren, naturfotograf, Umeå

 

Daniel Nordgren är en naturfotograf från Umeå, Västerbotten.

Inriktningen i min fotografering är i huvudsak vilda djur och fåglar i sina naturliga miljöer och bildstilen är nära och dokumentär. Motiven hittas först och främst hemma i Västerbotten, från kust till fjäll. Bland favoritarterna kan nämnas fjällräv, björn och ugglor.

Tycker att det ger en ytterligare dimension i mitt fotograferande att jobba med den natur jag har inpå knuten och jag tilltalas av att kunna följa en art, enstaka individer eller naturområden under en längre tid och på så vis lära känna olika arter och individers personligheter och beteenden.

 

Skriver också allt mer kopplat till naturfotograferingen och utkom 2017 med boken ”Upplevelsernas årstid. Att få berätta en historia till bilderna känns som en allt viktigare del i min verksamhet och en ny bok är under produktion.

Driver även Westerbotten Wildlife där jag hyr ut gömslen och bedriver viltskådning för fotografer och andra naturintresserade.

 

Ulf Lundh, naturfotograf, Hässleholm

 

Att vara ute i naturen, att smälta in och vara en del av den är det bästa. Jag fotograferar helst fåglar, gärna mer än bara ett porträtt. Kanske kan vi se vad fågeln gör, vill eller tänker?

Lite annat blir det också då och då.

Hoppas du gillar vad du ser, hör av dig om du vill ha en bild till något.

 

 

Se fler