Sveriges främsta naturfotografer, korta notiser

Klicka på namnet för att se utställningen

Se fler

 

Ulf Lundh, naturfotograf

 

Att vara ute i naturen, att smälta in och vara en del av den är det bästa. Jag fotograferar helst fåglar, gärna mer än bara ett porträtt. Kanske kan vi se vad fågeln gör, vill eller tänker?

Lite annat blir det också då och då.

Hoppas du gillar vad du ser, hör av dig om du vill ha en bild till något.

 

Oscar Stål, (Fotoräven), naturfotograf, Umeå

 

Jag heter Oscar Stål och är prisbelönt landskapsfotograf med ett brons från i SM i Fotografi 2018 i naturkategorin, medlem i svenska fotolandslaget 2018, vinnare av årets nordiska friluftsbild 2019 i nordens största naturfototävling NNPC och fick ett honourable mention i SM i Fotografi 2019.

Jag är journalist och kokkaffefantast som arbetar från Umeå, Västerbotten och har gjort två fotoutställningar om Vindelfjällen som ställts ut på Naturum i Ammarnäs och Konst i Kvarn i Vindeln. Mina bilder har publicerats i bland annat Fotosidan och i Calazzos guideböcker.

Kameran är ett sätt för mig att ta mig ut på tur och upp i fjällen. Jag fascineras av himlen och hoppas att det syns i mina landskapsbilder då himlen och vackra molnkonstellationer brukar vara en stor del av både mina dag- och nattbilder. Jag började fotografera natur när jag gick Vildmark&Foto på Ålands Folkhögskola som jag tog examen från våren 2018.

 

Tomas Lundquist, naturfotograf, Nacka

 

Tomas Lundquist bor i Nacka, utanför Stockholm men spenderar så mycket tid som möjligt i Buttle på Gotland, där han och hans familj har ett litet torp.

Tomas skildrar natur med bilder. Intresset för natur började med fåglar och fågelskådningen har varit central i över 35 år. Sen 15 år tillbaka är det fotografin som stått i centrum.

Motiven är ofta hämtade från närmiljön och inte minst från Gotland. Han har också mycket bilder från andra delar av världen och då framförallt från arktiska miljöer. Tomas är medlem i föreningen Naturfotograferna/N. Föreningen verkar för bevarande av svensk natur genom att skildra den i bild.

 

Daniel Nordgren, naturfotograf, Umeå

 

Daniel Nordgren är en naturfotograf från Umeå, Västerbotten.

Inriktningen i min fotografering är i huvudsak vilda djur och fåglar i sina naturliga miljöer och bildstilen är nära och dokumentär. Motiven hittas först och främst hemma i Västerbotten, från kust till fjäll. Bland favoritarterna kan nämnas fjällräv, björn och ugglor.

Tycker att det ger en ytterligare dimension i mitt fotograferande att jobba med den natur jag har inpå knuten och jag tilltalas av att kunna följa en art, enstaka individer eller naturområden under en längre tid och på så vis lära känna olika arter och individers personligheter och beteenden.

 

Skriver också allt mer kopplat till naturfotograferingen och utkom 2017 med boken ”Upplevelsernas årstid”. Att få berätta en historia till bilderna känns som en allt viktigare del i min verksamhet och en ny bok är under produktion.

Driver även Westerbotten Wildlife där jag hyr ut gömslen och bedriver viltskådning för fotografer och andra naturintresserade.

Se fler