Tommy Lundberg, naturfotograf

En utställning av Tommy Lundberg

 Vackra och spännande naturbilder av Tommy Lundberg

Presentation av Tommy och varukorg för att köpa Tommys bilder online finns längst ned på denna sida

Alla bilder på denna hemsida är skyddade av upphovsrättslagen

Törstig

 

Utsikt från svamparna

 

Domherre

 

Uppvaktning

 

Dans på stenen

 

Fyrfläckig trollslända

 

Smålom

 

Storlom 

 

Möte på myren 

 

Tofsmes

 

Efter regnet

 

Talgoxar

 

Rivaler

 

Rävungar

 

Ekorre (1)

 

Ekorre (2)

 

Ladusvala

 

Jaktfalk

 

Gräsänder

 

Tranor i dimma

 

Isformation 

 

Domherrar

 

Mot havet

 

Trandansen

 

Fjällripa

 

Isdans

 

Vattenfall

 

Fågel i äppelblom

 

Blåmes i körsbärsblom 

 

 

 

En resa i tiden som naturfotograf

 

Det var faktiskt genom min morfar som mitt intresse for natur och naturfoto startade. Morfars stora intressen förutom natur var fiske och jakt, så redan i femårsåldern tog han med mej ut i skog och mark.

När jag var åtta år fick jag följa med på en fiskeresa till Norge där vi skulle vandra och tälta i Femundsmarka nationalpark. En kamera hade köps in för att föreviga upplevelserna av alla fina fiskefångster så jag fick för första gången hålla i en kamera.

Det blev lite fotande av och till under våra resor och kraven på att ta bättre Bilder växte med tiden så 1974 köpte jag min första systemkamera samt några objektiv och det blev en verklig kick.

Jakt och foto blev mina stora intressen under slutet av 70-talet och en bit in på 80-talet.

Att ha både jakt och naturfoto som intresse gjorde mej lite kluven så jaktintresset svalnade så sakteliga. Älgjakten hösten 1984 satt jag första morgonen i ett torn vid kanten av en mosse i en fantastisk soluppgång med låga dimmor och frost. Efter en timma stegade en stor och ståtlig älgtjur ut på mossen och gick långsamt fram mellan tuvorna i den fina morgonsolen. Jag siktade och sköt och den ståtliga älgtjuren sjönk ihop, och efter 5 min. tog Jag med kameran och gick bort till älgen för att föreviga den lyckade jakten. När jag stod där vid den döda älgen tänkte jag på vilken fantastisk bild det blivit om jag valt kameran framför bössan när han stegade ut på mossen i dimman.

Med en tår i ögonvrån stod jag vid älgen och tog beslutet att hänga upp bössan på väggen och helt ägna mig åt naturfoto.

I slutet av 80-talet höll jag mitt första föredrag inför publik vilket peppade mig ytterligare. Under 90-talet tävlade jag mycket och vann många fina priser. Den digitala utvecklingen gjorde att jag köpte min första digitala kamera 2002.

Idag är jag pensionär så nu har jag förmånen att kunna ägna mer tid åt foto. En del resor blir det men framförallt är det närnaturen som jag dokumenterar. Som naturfotograf har jag förmånen att bo i ett hus omgivet av skog, sjöar och mossar.

Jag brukar ha 2-3 utställningar under vår-sommar varje år och under höst-vinter reser jag runt och håller föredrag. Jag har även en del uppdrag i Svenska kyrkan där jag bildsätterolika evenemang.    

Många timmar av ensamhet i skog och mark blir det för att få dom rätta bilderna som sticker ut men kvittot på allt tålamod får jag med en värmande applåd i en föreningslokal efter avslutat föredrag.

Konkurrensen bland naturfotografer är stor idag så det gäller att skapa en personlig stil eller nisch som ger betraktaren av bilden en aha-upplevelse.

När det gäller motivval som jag personligen gillar och som får stor uppmärksamhet så är det fåglar i rörelse samt vinterbilder. Den digitala tekniken idag är naturligtvis till stor hjälp men det är ändå du bakom kameran som avgör det slutgiltiga resultatet.

 

Hemsida: www.naturbild.naturfoto.se        

 

Tommy Lundberg

 

 

 

 

Här kan ni beställa Tommys bilder online. Skriv in bildens namn i meddelande. Vi svarar er snarast med ett förmånligt pris och leveranstid 


(Lämna tom)