Tommy Lundberg, fotograf

En utställning av Tommy Lundberg

20200612-20211230

 Vacker fotokonst, många med anknytning till naturen

Presentation av Tommy och varukorg för att köpa Tommys bilder online finns längst ned på denna sida

Alla bilder på denna hemsida är skyddade av upphovsrättslagen

Blomma i frostigt fönster

 

Ismönster

 

Ljung

 

Renovering med rotavdrag

 

Näcken

 

Båthus i höstfägring 

 

Isöga

 

Luftbubblor i is

 

Isklockor

 

Vinterseglats

 


Näckrosblad

 

Infrusen snökäpp

 

Talgoxe i motljus

 

Black bird 

 

Änglavakt

 

Körförbud

 

Rattlås

 

Solnedgång i frostigt fönster

 

Infrusna näckrosblad

 

Infrusen stensöta

 

Knoppar i vinterdvala

 

Frostigt fönster

 

Smycken i vinterbäck

 

 

 

En resa i tiden som naturfotograf

 

Det var faktiskt genom min morfar som mitt intresse for natur och naturfoto startade. Morfars stora intressen förutom natur var fiske och jakt, så redan i femårsåldern tog han med mej ut i skog och mark.

När jag var åtta år fick jag följa med på en fiskeresa till Norge där vi skulle vandra och tälta i Femundsmarka nationalpark. En kamera hade köps in för att föreviga upplevelserna av alla fina fiskefångster så jag fick för första gången hålla i en kamera. Det blev lite fotande av och till under våra resor och kraven på att ta bättre Bilder växte med tiden så 1974 köpte jag min första systemkamera samt några objektiv och det blev en verklig kick.

Jakt och foto blev mina stora intressen under slutet av 70-talet och en bit in på 80-talet.

Att ha både jakt och naturfoto som intresse gjorde mej lite kluven så jaktintresset svalnade så sakteliga. Älgjakten hösten 1984 satt jag första morgonen i ett torn vid kanten av en mosse i en fantastisk soluppgång med låga dimmor och frost. Efter en timma stegade en stor och ståtlig älgtjur ut på mossen och gick långsamt fram mellan tuvorna i den fina morgonsolen. Jag siktade och sköt och den ståtliga älgtjuren sjönk ihop, och efter 5 min. tog Jag med kameran och gick bort till älgen för att föreviga den lyckade jakten. När jag stod där vid den döda älgen tänkte jag på vilken fantastisk bild det blivit om jag valt kameran framför bössan när han stegade ut på mossen i dimman. Med en tår i ögonvrån stod jag vid älgen och tog beslutet att hänga upp bössan på väggen och helt ägna mig åt naturfoto.

I slutet av 80-talet höll jag mitt första föredrag inför publik vilket peppade mig ytterligare. Under 90-talet tävlade jag mycket och vann många fina priser. Den digitala utvecklingen gjorde att jag köpte min första digitala kamera 2002.

Idag är jag pensionär så nu har jag förmånen att kunna ägna mer tid åt foto. En del resor blir det men framförallt är det närnaturen som jag dokumenterar. Som naturfotograf har jag förmånen att bo i ett hus omgivet av skog, sjöar och mossar.

Jag brukar ha 2-3 utställningar under vår-sommar varje år och under höst-vinter reser jag runt och håller föredrag. Jag har även en del uppdrag i Svenska kyrkan där jag bildsätterolika evenemang. Många timmar av ensamhet i skog och mark blir det för att få dom rätta bilderna som sticker ut men kvittot på allt tålamod får jag med en värmande applåd i en föreningslokal efter avslutat föredrag.

Konkurrensen bland naturfotografer är stor idag så det gäller att skapa en personlig stil eller nisch som ger betraktaren av bilden en aha-upplevelse.

När det gäller motivval som jag personligen gillar och som får stor uppmärksamhet så är det fåglar i rörelse samt vinterbilder. Den digitala tekniken idag är naturligtvis till stor hjälp men det är ändå du bakom kameran som avgör det slutgiltiga resultatet.

 

Hemsida: www.naturbild.naturfoto.se        

Till Tommys andra utställning

 

Tommy Lundberg

 

 

 

 

Här kan ni beställa Tommys bilder online. Skriv in bildens namn i meddelande. Vi svarar er snarast med ett förmånligt pris och leveranstid


(Lämna tom)