Ulf Jonsson, fotograf

En utställning av Ulf Jonsson

 

Vackra naturbilder av Universum, norrsken och arktiska djur av Ulf Jonsson

Presentation av Ulf och varukorg för att köpa Ulfs bilder online finns längst ned på denna sida

Alla bilder på denna hemsida är skyddade av upphovsrättslagen

Orion Nebulosan

 

 

Andromedagalaxen

 

Nordamerika Nebulosan

 

Rosett Nebulosan

 

Plejaderna

 

Fläckar på Solen

 

Total solförmörkelse, Chile

 

Stjärnbilden Orion

 

Södra Korset över Chile

 

Vintergatan över Chile

 

Månen

 

Norrsken (Aurora Borealis) över Furufjärdens gästgård

 

Norrsken över Furufjärden

 

Norrskensdemonen

 

Norrsken över mitt hus

 

Kebenekaisefjällen

 

Lappuggla

 

Fjällräv

 

Solnedgång

 

Rött norrsken

 

Norrsken över isvägen, Luleå

 

Norrsken över Kängsön

 

Norrskenskorona

 

Tjärnen

 

Skäggdopping

 

Praktejder

 

Stormfågel

 

Storspov

 

 

Ren

 

Isbjörn

 

 

 

 

Presentation Ulf Jonsson

 

 

Mitt namn är Ulf Jonsson och jag bor på landsbygden norr om Luleå, Sverige. Jag är en pensionerad helikopterpilot från Armén och Flygvapnet. Mina sista 10 år i yrket tjänstgjorde jag som provingenjör för helikoptrar i Försvarets Materielverk, FMV. 

 

Förutom fotografering är mina intressen astronomi, segelflyg, amatörradio (anropssignal SM2LDG) och alla former av naturvetenskap.

 

Jag har fotograferat med analoga kameror sedan min ungdom på 1960-talet. Då, under rymdkapplöpningen, föddes också mitt intresse för rymden. När digitala kameror blev tillgängliga på 80-talet öppnade sig inte bara världen för mitt fotograferande, utan även universum. Sedan dess är astro-foto min huvudsakliga verksamhet. Ett näraliggande ämnesområde till astronomi är norrsken och eftersom jag bor på 65 grader N är möjligheterna till norrskensfotografering många.

 

För några år sedan tilltog mitt intresse för fåglar, djur och natur, även vad gäller foto. Jag hittar många av mina favoritobjekt i arktiska och subarktiska trakter. Därför har jag åkt till Svalbard för att hitta isbjörn, fjällräv, valross och många fåglar.

 

I juli 2019 gjorde jag en resa till Chile för att se och fotografera den södra stjärnhimlen och för att uppleva min första totala solförmörkelse, som jag kan komma ihåg. Den senaste som var synlig i Sverige var 1954. Då satt jag som ett-åring på min fars axlar, har jag fått berättat för mig. Det kan jag naturligtvis inte minnas.

 

Jag har ett eget litet astronomiskt observatorium i trädgården, där jag tar de flesta av mina astro-foton. Jag har flera olika teleskop fast monterade i observatoriet och ett antal transportabla teleskop som jag kan ta med till andra platser. Alla astro-foton är tagna med någon av mina digitala system-kameror. Undantagen är närbilder av månen och bilder på solen. För dessa använder jag en monokrom videokamera, ur vilka ett antal bilder väljs ut och bildbehandlas. Bildbehandlingen gör jag regelmässigt i speciella datorprogram för astro-foto och i Photoshop.

 

Observatoriet används också för astronomiska presentationer för enskilda och grupper som besöker turistnäringen i  närområdet. En verksamhet som avlutades ganska abrupt under våren 2020 men som jag hoppas ska ta fart igen så snart som möjligt.

 

 

Med vänliga hälsningar

Ulf Jonsson

juo@telia.com
http://juofoto.zenfolio.com/
http://www.juo.se/

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan ni beställa Ulfs bilder online. Skriv in bildens namn i meddelande. Vi svarar er snarast med ett förmånligt pris och leveranstid 


(Lämna tom)